SpaceX’in CEO’su Elon Musk, kablosuz iletişimde baz istasyonlarının tarihe karışmasını sağlayabilecek bir projesini harekete geçirdi. T-Mobile ve SpaceX, 2023 yılında fırlatılacak olan Starlink uydularının, mevcut hücresel bantlar aracılığıyla doğrudan operatörün telefonlarıyla bağlantı kurabileceğini açıkladı.
İkinci nesil Starlink uyduları, hücresel antenler içerecek. Bu durum, yeni nesil Starlink uydularının artık mobil iletişimde de kullanılabileceği anlamına geliyor.
Mobil iletişimde büyük adım!
SpaceX, ABD’nin en büyük mobil operatörlerinden biri olan T-Mobile ile Teksas’daki üssünde projenin detaylarını anlattıkları ortak bir etkinlik düzenledi.
Elon Musk, “Uyduyu yeniden programlamaktan daha fazlasını yapmamız gerekiyor; özel bir anten yapıyoruz, dünyadaki en gelişmiş faz dizili antenler. Cep telefonunuzdan çok sessiz bir sinyal almaları yetiyor. Biraz karmaşık donanım ve yazılım var, çünkü çok hızlı hareket ediyorlar. Saatte 17.000 mil hızla gidiyorlar. Normalde bir cep telefonu kulesi saatte 17.000 mil hızla gitmez.” bilgisini aktarırken, T-Mobile’dan Mike Sievert ise, “Gökyüzüne bir hücresel kule yerleştirmeye çok benziyor, sadece çok daha zor.” açıklamasını yaptı.
Elon Musk, antenin ve hizmetin özelliklerinin potansiyel olarak birden fazla sesli aramayı ve gerçek zamanlı mesajlaşmayı zamanında sağlayabileceğinden de bahsetti. SpaceX ve T-Mobile, sistemin daha önce ABD’de küçük çaplı uygulanmaya başladığını belirtti.
Buluşun patentlerine ve FCC lisanslarına sahip olduğunu belirten Lynk‘in kurucu ortağı ve CEO’su olan Charles Miller, “Elon’un bunu bir hizmet olarak doğrulaması harika. Bu çok büyük bir ihtiyaç, çok büyük bir pazar ve çok büyük bir doğrulama” ifadelerini kullandı.
Starlink’in bağlantı hızı ne olacak?
Yeni Starlink uydularının sunacağı hücresel bağlantı hızı, 2-4 megabit arasında olacağından bahsedildi. Söz konusu bağlantı hızı, mobil cihazlardan mesaj, multimedya mesaj (MMS), arama ve WhatsApp gibi bazı mesajlaşma uygulamalarının doğrudan kullanımı için yeterli olacak.
Hizmet, başlangıç olarak kısa mesajları ve mesajlaşma uygulamaları için etkinleştirilecek. İmkanlar doğrultusunda şu an için mesajın göndericiye ve alıcıya ulaşana kadar “yarım saatlik” bir gecikme söz konusu.
Sistem, mevcut teknoloji ile beraber kullanılacağından, bahsedilen “yarım saatlik gecikme” sadece “b planı” olarak işleyecek. Böylece sistem, mesajların baz istasyonunun kapsama alanı dışında iletilememesi durumunu önleyecek.
Paylaşılan bilgilere göre Starlink uyduları üzerinden hücresel bağlantı kurma özelliği, Amerika Birleşik Devletleri’nin tamamında kullanılabilecek. Şirket, söz konusu özelliğin testlerine önümüzdeki yıl başlamayı planlıyor
Mike Sievert, telefonun uzaya bağlanmayı yine bir baz istasyonuna bağlı olması gibi işleyeceğini belirtti. “Telefon endüstri standardı teknoloji iletişim protokollerini kullanıyor ve telefonların büyük çoğunluğu gibi zaten yerleşik spektruma sahip.” ifadelerini kullandı.
SpaceX, yıl sonuna kadar uydu sayısını 4 bin 500 seviyesine çıkarmayı planlıyor!
Dünyanın ulaşılamayan her noktasına internet götürmeyi amaçlayan Elon Musk, proje kapsamında yeni Starlink uydularını fırlatmaya devam ediyor. Bu yıl içinde tam 37 fırlatma görevi yapan SpaceX, yörüngedeki uydu sayısını 3 bin üzerine kadar çıkarmayı başardı.
Toplamda 3 bin 108 uydusu bulunan SpaceX‘in, 2 bin 809 uydusu çalışır durumdayken, 2 bin 313 uydusu üzerinden internet bağlantısı kurulabiliyor. SpaceX, 2022 yılının sonuna gelmeden yörüngede 4 bin 500 uydu sayısına ulaşmayı planlıyor.
Samet Atlas Demir (satlasco), 22 yaşında. Teknomaincom Kurumsal İletişim ve Marka Yöneticisi, DecselCo Kurucu ve Yönetim Kurulu Başkanı. Görsel İletişim Tasarımı öğrencisi. Oyun ve Blockchain blog yazarı. Sanat dalları, doğa bilimi ve sosyal bilim alanlarında çalışmalar ile hayallerinin ışığında yolculuk yapan, haz ve heyecan duygusunu arşa taşıyabilen uğraşlara ilgi duyan bir Sosyal Girişimci.
Bir cevap yazın